Motorrijles

Introductie

Motorrijden is leuk, sportief en reuze handig voor woon/werkverkeer. In je rijopleiding leer je de motor onder alle omstandigheden onder controle te houden en je op een veilige en sociale manier door het verkeer te bewegen.
Je grootste veiligheid ben je namelijk zelf en een goede rijstijl vergroot je plezier in het motorrijden.

Als je opzoek bent naar motorrijles in Almere, dan ben je op het juiste adres. Verkeersschool Ruud verzorgt motorrijlessen vanuit Almere.

Dat is leuk, waar stap ik op?

Verkeersschool Ruud zit in Almere aan de H. Heukelsweg 18, als je het terrein op rijd zie je direct je lesmotor klaarstaan.

De verschillende rijbewijzen

Verkeersschool Ruud biedt lessen aan voor rijbewijs categorie A en A2. We hebben ervoor gekozen om geen lessen meer aan te bieden voor categorie A1, omdat het lastig blijft om parallel aan deze categorie les te geven.

Ons advies is om te wachten tot je oud genoeg bent voor rijbewijs A2, en bij voorkeur zelfs A. Motoren van de categorie A1 presteren minder goed in het verkeer en zijn vergelijkbaar met snellere scooters.

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt.
Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen.
Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.

Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e rechtstreeks behaalt, krijg je code 80 op het rijbewijs vermeld. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Als je het rijbewijs voor de zware categorie hebt, krijg je automatisch het A1- en A2-rijbewijs.

Met een A-rijbewijs met code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:

 • Motor van de categorie A1
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
 • Motor van de categorie A2
 • Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
 • Motor van de categorie A

Prijsinformatie

Lesprijs per 60 minuten: € 62,-
Lespakket 12 uur incl AVB en AVD:  € 999,-
8 uur lespakket:  € 480,-
Alleen examen of TTT: € 295,-

Faalangstlessen

Faal- en rijangst is een veel voorkomend probleem in het verkeer. De instructeurs van Verkeersschool Ruud zijn in staat om diegene die daar hinder van heeft op een zorgvuldige manier te trainen. Uiteindelijk ben je in staat om op een rationele manier met je angst in het verkeer om te gaan en examen te kunnen doen.

Motorrijopleiding

Een motorrijopleiding bestaat uit drie gedeelten:
Theorie, ook voor diegene met een autorijbewijs
AVB, bijzondere verrichtingen
AVD, verkeersdeelneming

Het aantal lessen dat je per week wilt gaan volgen kunnen we op jouw wensen aanpassen.
Voor een motorjas, handschoenen en helm hoef je niet te zorgen. Deze hebben wij in alle maten. Wij kunnen je uiteraard wel adviseren over de aankopen die je wilt gaan doen. Daarbij is het ook mogelijk om via ons bij een aantal winkels in Almere 10% tot 20% korting te krijgen.

Bij Verkeersschool Ruud organiseren we regelmatig motortoertochten waar leerlingen eenvoudig kunnen meerijden en waardevolle rijervaring opdoen, zelfs zonder motorrijbewijs.

Verkeersschool Ruud gebruikt de Honda CBF600 als lesmotor voor zowel de A- als de A2-categorie. Deze motoren zijn uitgerust met ABS en handvatverwarming, wat bijdraagt aan jouw veiligheid en comfort tijdens de lessen.

Voertuigbeheersing, AVB, is het eerste onderdeel van twee praktijkexamens. In dit deel van je opleiding leer je de voorgeschreven oefeningen foutloos uit te voeren. Deze oefeningen zijn er op gericht om op een goede manier om te gaan met gas, koppeling, remmen, balans en besturing die in het tweede gedeelte van de rijopleiding terugkomen.

Klik op de afbeelding hieronder voor een gedetailleerde instructievideo.

Verkeersdeelname, AVD, is het tweede gedeelte van de rijopleiding. In dit onderdeel leer je deel te nemen aan het verkeer met alle voor- en nadelen van het rijden op een motor. Een goede voertuigbeheersing en kijktechniek, omdat je kwetsbaarder bent. Een juiste positie op de weg, omdat je vlotter door het verkeer beweegt. Ons oefen-examengebied voor de AVD-lessen is ’t Gooi en omstreken.

Bij het AVB examen maakt de examinator een keuze van 7 uit 14 oefeningen. Pas als je dit examen gehaald hebt, mag je afrijden voor AVD.
Het afrijden start bij het CBR in Eemnes. De examinator volgt altijd in de auto. Voordat je AVD gaat doen moet je wel in het bezit zijn van een theoriecertificaat, specifiek voor motorrijden.
Lesmateriaal hiervoor is via ons te verkrijgen.
Wil je nader kennis met ons maken? Wij bieden jou een proefles/intest voor maar 65,= euro aan! (neem je een pakket af, dan is de intest/proefles GRATIS)
Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.